maanantai 19. syyskuuta 2011

Sauna palaa!

Tontillamme oli vanha rantasauna. Kuulostaa ihanalta ja idylliseltäkin. Mutta tämä rantasauna ei ollutkaan mikään ilo ja kaunistus, vaan hiirien ja ötököiden asunto, katosta, lattiasta ja seinistä laho, ja sellaisena käyttökelvoton turhuus. 


Rakennusluvan yhteydessä saimme luvan purkaa sauna. Olimme kuulleet, että palokunnat kaipaavat harjoituksiinsa rakennuksia, joita voisi hävittää polttamalla. Otimmekin yhteyttä Varsinais-Suomen Pelastuslaitokseen, ja Kakskerran VPK kävi katsastamassa kohteen. VPK:n miehet totesivat saunan soveltuvan hyvin savusukellusharjoituksiin. Elokuun lopussa allekirjoitimme V-S Pelastuslaitoksen kanssa sopimuksen, jossa luovutamme rakennuksen pelastuslaitoksen käytettäväksi harjoituskohteena sammutus- ja pelastusharjoituksiin. Ja eilen meillä paloi.
Harjoitusta johti Kakskerran VPK:n palopäällikkö Marko Viljanen. Harjoitukseen osallistui 10 palomiestä, joista yksi oli Maarian VPK:lta lainassa. Savusukellusta oli lisäksi valvomassa ammattipalomies Turun keskuspaloasemalta. 


Palomiehet kiinnittivät saunan sisälle, ikkunoiden eteen gyproc-levyt, jotta savusukellusta varten tarvittava savupatja pääsisi kehittymään eikä savu karkaisi ikkunoista. Samaan aikaan savusukeltajat pukeutuivat asianmukaisiin varusteisiin ja paineilmahengityslaitteisiin. Savusukeltamista pidetään yhtenä vaativimmista ja eniten toimintakykyä edellyttävistä työtehtävistä paloalalla. Kaksi savusukellusparia pääsi tekemään lämpimän savusukellusharjoituksen. Tämän jälkeen sauna poltettiin loppuun hallitusti. Sammutustöiden lisäksi harjoitukseen osallistuneet pääsivät kertaamaan uhrin etsintää ja savutuuletusta.


Päivä oli mitä mielenkiintoisin ja jännittävin. Kiitokset Kakskerran VPK:lle ja Varsinais-Suomen Pelastuslaitokselle. Oli upeaa nähdä läheltä, miten ammattimaisesti VPK harjoittelee vaativia tehtäviään varten.
Kakskerran VPK:lla on vuosittain n. 60-80 hälytystehtävää jotka koostuvat kaikista palo-ja pelastustoimen eri tehtävätyyppien operoinneista. Kakskerran VPK on Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen sopimuspalokunta eli alueensa I-lähdön palokunta.
Kakskerran VPK:n erikoistuminen eläinpelastustehtäviin palo-ja pelastustoimen muiden tehtävien lisänä on nostanut huomattavasti palokunnan vuosittaisten tehtävien määrää. Kakskerran VPK:n pelastusyksikkö T571 "Kuutti" hoitaa 112-hälytysnumeron kautta tulevat eläinten pelastustehtävät Turun seudulla.

8 kommenttia:

Sammakkoprinssi kirjoitti...

Oi miten jänskää! Varmasti aika kiva kokemus.

Laura kirjoitti...

Aika hurjan näköistä! Jäikö teidän kontolle hiiltyneiden saunankappaleiden roudaus kaatopaikalle?

musta peltikatto kirjoitti...

Sammakkoprinssi - Oli jännää, todella, ja lapsillekin aivan ikimuistoista!

Laura - Kyllä, sopimuksen mukaan rakennuksen omistaja vastaa rakennuksen raunioista ja niiden hävittämisestä (=kaatopaikalle viemisestä) polttamisen jälkeen.

MaaritA kirjoitti...

Voi waude! Toivottavasti sun palomiehesi lukevat nämä kiitoksesi - todella tärkeä ja alipalkattu ammatti. Ja molemmat hyötyivät tuosta toiminnasta.
Olisinpa ehtinyt paikalle lasten kanssa.
Tuli on huono isäntä, mutta hyvä renki . . .

Puss <3

pieni mopo kirjoitti...

Vanhimmaiseni vanhana VPK:laisena olisi ollut aivan liekeissä moisesta saunan poltosta. Jännittävän näköisiä nuo kaksi alimmaista vaahtokuvaa

musta peltikatto kirjoitti...

MaaritA - Totta, olen ihan samaa mieltä.
Olisitpa ehtinyt, aivan varmasti lapset olisivat tykänneet olla paikalla. Meidän esikoisella oli kaveri mukana seuraamassa ja molemmat olivat täpinöissään.

pieni mopo - Myös meillä aikuisilla oli jännittävää. Kaikki sujui niin hienosti ja keli oli mitä parhain. Esikoiseni tykkää alimmaisesta vaahtokuvasta, on kuulemma Taru sormusten herrasta-tunnelmaa :)

Jonna kirjoitti...

Hienoa, että tulit ajatelleeksi tuota. Ja varmasti jännää seurata sivusta!

musta peltikatto kirjoitti...

Jonna - Kyllä, päivä oli hurjan mielenkiintoinen ja molemmille osapuolille hyödyllinen!