keskiviikko 10. elokuuta 2011

Jakkara - Stool

Jakkara on mielestäni mitä sympaattisin huonekalu, ja pidän niistä kovasti. Ajattelinkin kirjoittaa tälle pienelle, mutta niin hyödylliselle ja monikäyttöiselle huonekalulle oman postauksen. Jakkaraa voi käyttää istuimena, pöydän korvikkeena, keittiön apujakkarana, yöpöytänä... Tässä joitakin suosikkejamme. 


Perinteinen lypsyjakkara on eleetön ja muotokieleltään yllättävän moderni. Tällaisen ottaisin heti keittiöön apujakkaraksi. Voisin myös istahtaa lypsyjakkaralle takkatulen ääreen tunnelmoimaan.  


via Museovirasto


Sori Yanagin vuonna 1954 suunnittelema Buttefly stool on lennokkaan kaunis. Pyöreät muodot oikein houkuttelevat paijaamaan jakkaran pintaa. Kuvassa palisanterinen versio. Tälle löytyisi paikka eteisessä.

Kartellin Stonen ottaisin mukaani kylpyhuoneeseen. Tämän päälle voisin viikata vaatteet mennessäni suihkuun, tai oikein väsyttävänä päivänä voisin istuskella tämän päällä suihkussa. Kesällä Stone muuttaisi terassille. Stonen on suunnitellut Marcel Wanders.
Mieheni on tykästynyt enemmän Philippe Starckin suunnittelemaan La Bohémeen. La Bohéme 2, Thin, on maljakkomaisempi, La Bohéme 3, Fat, muistuttaa enemmän amforaa. Hurjan kauniita nämäkin.Lastenhuoneisiin tulisivat Ekobon Mellot. Ekobo on ranskalaisen eco-designyritys, jonka käsintehdyt kattaus- ja sisustustuotteet valmistetaan ekologisesti nopeasti uusiutuvasta bambusta. Ekobo tukee kestävää kehitystä ja eettistä kaupankäyntiä. Tytöllämme on jo ruusunpunainen Mello M-koossa. Pojan huoneeseen olen suunnitellut mustaa Melloa L-kokoisena.

via toyella

Entä sitten iki-ihanat Xavier Pauchardin suunnittelemat Tolix H-jakkarat. Pinottavana nämä olisivat kätevät varatuoleina. Makuuhuoneen muutoin pehmeään tunnelmaan Tolixin H toisi mukavaa rouheutta. Värisävyjä löytyy yli kaksikymmentä. Meille toivottaisin tervetulleeksi mustan, valkoisen, harmaan, eri metallinsävyt - ja tyttömme haluaisi varmasti itselleen vaaleanpunaisen.via Antiquaire online
Tolixille varteenotettava kilpailija on alumiininen Emeco Stool-18, jonka prototyypin Philippe Starck suunnitteli vuonna 2001. Myös Emeco Stool-18 on pinottava. Jakkaraa on saatavana harjattuna tai kiillotettuna. Niin linjakas, niin ajaton, niin kaunis. Ja suunniteltu kestämään 150 vuotta.


via Emeco 
Uudempaa metallijakkaramuotoilua edustaa Oskar Zietan vuonna 2008 Haylle suunnittelema Plopp. Muodot ovat rutistettavan pehmeän näköiset, Plopp näyttää aivan puhallettavalta muovituolilta. Materiaali on kuitenkin erittäin ohutta mutta kestävää, jauhemaalattua teräslevyä. 


via Finnish Design Shop
Nämä olivat meidän suosikkejamme. Mistä jakkaroista sinä pidät?


Edit: Tänään raksalla käydessäni silmiini osui mitä ihanin ja suloisin esine - DIY jakkara, vahingossa syntynyt. Muurauslaastia oli eilen jäänyt laastiämpärin pohjalle, ja tänään Rivesetin miehet olivat saaneet pullautettua ämpäristä ulos täydellisen betonijakkaran. Näitä lisää, kiitos. 4 kommenttia:

MaaritA kirjoitti...

ihana!!!

MaaritA kirjoitti...

. . . entäs se anopinjakkara . .
Mulla olisi yksi kasvamassa, tuonko tupareihin=D

musta peltikatto kirjoitti...

MaaritA - otamme oikein kiitollisina anopinjakkaran vastaan. Sehän jakkara tuosta listasta puuttuikin :)

Mia kirjoitti...

Ihana postaus! :)